Välkommen till
CARLSTÉNS TRAFIKSKOLA!

Hos oss ska det vara roligt att ta körkort. Vårt mål är att du ska känna dig avslappnad och se framemot nästa körlektion när du kliver ur bilen.

Vi finns i nyrenoverade lokaler vid Koppartorget i Falun. Det finns goda bussförbindelser och vandrarhem inom gångavstånd.

2 6 opacity
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow

A-körkort för Moped / EU-Moppe

Att ha mopedkörkort innebär en stor frihet. Du har större möjlighet att bestämma över hur du skall resa. För att få AM körkort ställs det vissa krav. Detta görs för att vi alla skall veta att de som vistas på vägarna skall vara säkerhetsmedvetna och trafikutbildade förare.

Nästa utbildningstillfälle

Vecka 9, måndag 27 februari. Anmäl intresse direkt.

OBS: begränsat med platser.

Hela utbildningen för ett körkort AM är på minst 12 timmar. Av dessa timmar är minst fyra timmar praktiska moment, där övningskörning i trafik ingår. Övriga timmar är en teoretisk utbildning. Det totala antalet utbildningstimmar kan bli fler beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska målen i utbildningen. För att klara målen måste du vara aktiv på lektionerna och plugga själv utöver de lärarledda lektionerna.

Komplett utbildningspaket till ett körkort AM

 • 8 timmar lärarledd teoriundervisning
 • Bokpaket AM
 • Obegränsad tillgång till trafikskolans webtester
 • 4 timmar körning (manövrering, stadskörning och landsvägskörning)
 • Pris 4800kr

När du har nått målen anmäler trafikskolan dig till kunskapsprovet. När vi anmält dig får du en bokningsbekräftelse. Avgiften för att göra kunskapsprovet är 325 kronor.

NY KÖRKORTSBEHÖRIGHET

Den 1 oktober 2009 infördes körkortsbehörigheten AM.

KRAV PÅ FÖRAREN

För att få ett körkort med behörighet AM måste du ha ett godkänt kunskapsprov. Du gör kunskapsprovet hos Trafikverket. Innan du gör provet måste du:

 • ha ett giltigt körkortstillstånd
 • ha genomfört en utbildning och blivit rapporterad av trafikskolan
 • ha fyllt 15 år

KÖRKORTSTILLSTÅND för AM

För att få ta körkort AM krävs ett körkortstillstånd. Det ansöker du om hos Transportstyrelsen.
Gå in på körkortsportalen.se och fyll i ansökan direkt och betala på sidan. Ta kontakt med en optiker för syntest. Transportstyrelsen beviljar dig körkortstillstånd om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina personliga och medicinska förhållanden. Genom Transportstyrelsens beslut får både du och Trafikverket besked om att du uppfyller de grundläggande kraven för att få körkort. Körkortstillståndet är giltigt i fem år och giltighetstiden kan inte förlängas.

UTBILDNING/ÖVNINGSKÖRNING

Utbildningen för körkort AM ska vara sammanlagt minst 12 timmar. Den ska innehålla både teoretiska och praktiska moment som övningskörning i trafik.
För att en elev ska få övningsköra med moped klass I måste man ha uppnått en ålder av 14 år och 9 månader samt ha ett giltigt körkortstillstånd. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten.

Teoriprovet görs på något av Trafikverkets förarprovskontor eller mottagningsort och bokas hos Trafikverkets kundtjänst för förarprov på 0771-17 18 19.

KÖRKORTET KAN BLI FÖREMÅL FÖR ÅTERKALLELSE OCH VARNING

Genom att moped klass I blir ett körkortspliktigt fordon är det naturligt och motiverat ur trafiksäkerhetssynpunkt att AM-körkortet omfattas av samma bestämmelser om ingripanden som till exempel körkort för bilar och motorcyklar. Det innebär bland annat att körkortet kan komma att återkallas vid trafikbrott. Upprepade brott och förseelser kan komma att påverka inte bara den aktuella behörigheten utan även förarens möjligheter att senare skaffa körkortsbehörighet för till exempel personbil.

VARFÖR BEHÖVS ETT KÖRKORT FÖR MOPED KLASS I?

Införandet av körkort AM syftar till att öka trafiksäkerheten och minska antalet döda och skadade i mopedolyckor. Ökade kunskaper hos förarna är ett sätt att motverka trenden med ökat antal olyckor med mopeder inblandade.

Kunskapsprov och en obligatorisk fordonsanpassad utbildning med mer omfattande praktiska inslag än idag, bland annat övningskörning i trafik, bör kunna göra mopedåkningen säkrare för ett stort antal unga förare.

right

Kontakt

Carlsténs Trafikskola AB
Hällsingårdsvägen 11
791 43 Falun

Telefon: 023-911 10; 076-7824900
Epost: info@carlstenstrafikskola.se

Öppettider:

Måndag -torsdag 9-17
Fredagar 9-13

Kontoret bemannat:

Måndag-torsdag 10-16