← Tillbaka till Våra Utbildningar

A-Körkort

För dig som är intresserad av att ta körkort för motorcykel krävs det att du har andra kunskaper än vad som krävs av dig för att få köra personbil. Körkort för motorcykel (A-körkort) bygger på ett stegvis tillträde till vilka fordon du får köra och vilka du inte får baserat på ålder och erfarenhet.

Hos oss på Carlstens Trafikskola utbildar vi motorcyklister för körkortstyperna A1, A2, A - Tung motorcykel. För att uppfylla alla de krav som ställs på dig som motorcyklist är utbildningen indelad i olika moment. Dessa moment är uppdelade på egna teoretiska studier, körlektioner, två riskutbildningar samt ett förarprov som du i slutet av din utbildning genomför hos Trafikverket. I alla våra körpaket ingår alltid digital samt inbunden kurslitteratur för alla teoretiska studier. I körpaketen ingår även Risk 1 & Risk 2, körlektioner samt lån av MC, kläder och övrig säkerhetsutrustning vid förarprovet.

 

Vad innehåller utbildningen?

Digitalt samt Inbunden kurslitteratur

För att kunna genomföra dina teoretiska studier får du vid bokning av din utbildning tillgång till din upplaga av den inbundna kurslitteraturen samt inloggningsuppgifter till dina personliga tester och prov genom Trafikskola Online. På Trafikskola Online hittar du även all inbunden kurslitteratur inläst för dig som önskar att få studiematerialet uppläst.

 

Riskutbildningar 

För att du i slutet av din utbildning ska få avlägga förarprov krävs det att du genomgått två stycken riskutbildningar, Risk 1 & Risk 2.

  • Risk 1: I denna del får du grundläggande kunskap om alkohol, droger, trötthet samt riskfyllda beteenden i trafiken.

  • Risk 2: I denna del får du kunskaper om hastighet, säkerhet och körning under speciella förhållanden.

 

Körlektioner

För att få ut så mycket av din utbildning som möjlig skräddarsyr vi varje elevs utbildning utefter din egen tillgänglighet. Under dina körlektioner får du träna på manövreringstekniker samt trafikövningar. Vardera lektionen är á 80 minuter och antalet lektioner som ingår i respektive körpaket varierar beroende på vilket paket du valt. För dig som önskar att boka flera lektioner under samma dag går även det bra!

 

Vilka krav ställs för att få A-Körkort?

  1. Du har körkortstillstånd.

  2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.

  3. För A1: Du har fyllt 16 år.

  4. För A2: Du har fyllt 18 år.

  5. För A: Fyllt 24 år (20 år om du haft A2-körkort i minst två år).

  6. Du har gått riskutbildning.

  7. Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).

  8. Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt.