← Tillbaka till Våra Utbildningar

B-Körkort

Behörighet B är den mest vanliga utbildningsformen och är benämningen för personbil och lätt lastbil med en totalvikt av högst 3,5 ton. Ett B-Körkort ger dig som förare rätt att köra personbil, lätt lastbil, terrängvagn, motorredskap klass I, trehjulig motorcykel, fyrhjulig motorcykel mm.

Hos oss på Carlstens Trafikskola utbildar vi förare för körkortstyperna B, B-Utökad, BE samt B96. För att uppfylla alla de krav som ställs på dig som förare är utbildningen indelade i olika moment. Dessa moment är uppdelade på egna teoretiska studier, körlektioner, två riskutbildningar, ett kunskapsprov samt förarprov som du i slutet av din utbildning genomför hos Trafikverket. I alla våra körpaket ingår alltid digital samt inbunden kurslitteratur för alla teoretiska studier. I körpaketen för B-Körkort ingår även lån av bil vid uppkörning inkl. 30 minuters körlektion.

 

Vad innehåller utbildningen?

Digitalt samt Inbunden kurslitteratur

För att kunna genomföra dina teoretiska studier får du vid bokning av din utbildning tillgång till din upplaga av den inbundna kurslitteraturen samt inloggningsuppgifter till dina personliga tester och prov genom Trafikskola Online. På Trafikskola Online hittar du även all inbunden kurslitteratur inläst för dig som önskar att få studiematerialet uppläst.

Riskutbildningar 

Under din utbildning kommer du genomföra två stycken obligatoriska riskutbildningar för att du i slutet av din utbildning ska få avlägga förarprov. Riskutbildningarna innehåller vardera viktiga moment för att du ska bli en så säkerhetsmedveten förare som möjligt.

  • Risk 1: Är en obligatorisk del i din utbildning som bokas in i början av din utbildning och som innefattar en ca 3–4 timmars lång utbildning. Här får du grundläggande kunskap om alkohol, droger, trötthet samt riskfyllda beteenden i trafiken.

  • Risk 2: Är en obligatorisk del i din utbildning som bokas in i slutet av din utbildning när du anses vara redo och kan hantera fordonet. Här får du lära dig hur du hantera riskfyllda situationer samt manövrering på halt underlag (s.k. Halkbana). Risk 2 innefattar en ca 3–4 timmars lång utbildning.

Körlektioner

För att få ut så mycket av din utbildning som möjlig skräddarsyr vi varje elevs utbildning utefter din egen tillgänglighet. Under dina körlektioner får du träna på manövreringstekniker, övningskörning på landsväg, motorväg och i stadstrafik. Vardera lektionen är á 40 minuter och antalet lektioner som ingår i respektive körpaket varierar beroende på vilket paket du valt. För dig som önskar att boka separata körlektioner går även det bra!

Lån av bil vid uppkörning.

I våra körpaket för B-Körkort ingår alltid lån av bil samt 30 minuters körlektion innan förarprov som genomförs hos Trafikverket.

Vilka krav ställs för att få B-Körkort?

  1. Du har ett giltigt körkortstillstånd.

  2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.

  3. Du har fyllt 18 år (övningsköra vid 16 års ålder).

  4. Du har gått riskutbildning och båda delarna är giltiga.

  5. Du har gjort ett godkänt förarprov (kunskapsprov och körprov).

  6. Du har inget körkort som är utfärdat i någon annan stat inom EES-området. Ett sådant körkort går däremot att byta ut mot ett svenskt. 

 

Vanliga frågor och svar

Måste man ha kört bil innan man skriver in sig hos er?

Nej, det behöver du inte. Visserligen är det alltid bra om du har mindre erfarenhet av bilkörning sedan tidigare, men har du inte möjlighet att köra privat så hjälper vi dig med grunderna!

Är man garanterad ett körkort när man är klar?

Nej, det är du inte. För att du ska kunna få körkort måste alla kraven vara uppfyllda och vi anse att du är redo för att skriva kunskapsprovet samt att du är redo för uppkörning (Förarprov). Anser vi inte att du är redo erbjuder vi dig mer tid att träna på det du behöver.

Är provtider garanterade inom utbildningstiden?

Nej, det är de inte. Då kunskapsprov och förarprov genomförs av Trafikverket är det dom som reglerar provtider.

Tillkommer det fler kostnader än det som ingår?

Ja, det gör det. Det som ingår i alla våra paket är det som framgår av prislistan. Övriga kostnader som inte ingår är kostnader för Kunskapsprov, Förarprov, Tillverkning av körkort och andra Körkortsavgifter då dessa tillhandahålles av Trafikverket och debiteras separat.

Kan man dela upp sin betalning för utbildningen?

Ja självklart! I vårt nära samarbete med Svea Ekonomi erbjuder vi alla våra elever att dela upp sin betalning räntefritt med eget val av uppläggning. Kontakta oss gärna om du har frågor om delbetalning så berättar vi mer!